‘De ene verpleeghuisbewoner wil drukte, de andere rust’
Instellingen in de zorg en welzijn besteden bij intakes van nieuwe mensen veel aandacht aan medische aspecten. Dat is terecht. Maar vaak zijn juist de persoonlijke zaken minstens zo belangrijk. Heeft iemand bijvoorbeeld behoefte aan gezelschap, of juist aan rust? “Er zit altijd wat ruimte binnen een zorgsysteem.”
Niemand kijkt ernaar uit om te worden opgenomen in bijvoorbeeld een verpleeghuis. Je komt dan immers terecht in een situatie waarin je een deel van je vrijheid verliest. Verpleeghuizen doen daarom hun best om dat verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, zoals met dagbesteding en bezoekuren. Maar het kan anders en vooral persoonlijker en individueler, vooral door rekening te houden met iemands persoonlijke wensen.
Rekening houden met persoonlijke wensen was dan ook het thema van een van de challenges tijdens Dare2Cross Let’s Tech Care. Doel van dat traject is meer innovatie in de zorg en welzijn door het samenbrengen van zorgprofessionals en -organisaties. Timon Jongkind, Innovatiemanager bij het Da Vinci College en lid van de Kerngroep van Dare2Cross: “De ene cliënt wil bijvoorbeeld graag om 8 uur het journaal kijken, de andere wil spelletjes spelen of juist alleen een boek lezen. Hoe gaaf zou het zijn als tijdens de zorg daarmee rekening wordt gehouden, vanaf het moment van opname?”
Lagere werkdruk
Intakes bij verpleeghuizen gaan vaak voor een belangrijk deel over medische zaken. Persoonlijke wensen spelen vaak een ondergeschikte rol. Daarbij komt dat zorginstellingen vaak een vaste werkwijze hebben; dat maakt inspelen op persoonlijke wensen lastig, terwijl die persoonlijke wensen zo belangrijk zijn voor cliënten. Die persoonlijke wensen zorgen ervoor dat ze zich meer op hun gemak voelen.
Als meer gevraagd wordt naar persoonlijke wensen, dan komt er automatisch ook meer aandacht voor talenten van een cliënt, vertelt Alex Jansen van AS Vitaal. En die talenten kunnen juist zorgen voor een lagere werkdruk. “Zorg werkt nog te vaak vanuit het systeem. Stel: een cliënt kan nog wel afwassen. Sommige zorginstellingen zeggen dan: ‘doen wij, omdat ons systeem zo is ingericht’.” Een gemiste kans. Sterker, volgens Jansen zouden instellingen juist meer hun best kunnen doen om talenten van bewoners te stimuleren. “Dat is een tijdsinvestering waarmee je later tijd kunt winnen.”
AS Vitaal helpt zorginstellingen met dergelijke vraagstukken. “We gaan vaak in gesprek met leidinggevenden. Het systeem kun je niet veranderen. Maar er zit altijd wat ruimte binnen een systeem.”
Positieve gezondheid
Een van de gesprekspartners van Alex Jansen tijdens Dare2Cross in de Duurzaamheidsfabriek was Elien Burgers. Zij werkt bij Het Gastenhuis, een zorginstelling met twintig vestigingen voor mensen met dementie. Burgers: “Het Gastenhuis is gebaseerd op positieve gezondheid. Onze gesprekspartners tijdens Dare2Cross waren daarin geïnteresseerd. Want hoe breng je het begrip positieve gezondheid in de praktijk?
De discussie over de Dare2Cross-challenge leidde dus tot enkele vervolgafspraken. En dat is precies het doel van het traject, vertelt Jongkind van Da Vinci College: “Het doel van Dare2Cross is het verbinden van mensen die elkaar nog niet goed kennen, maar elkaar wel kunnen helpen met hun kennis en expertise.”
Dare2Cross Let’s Tech Care wordt mogelijk gemaakt door InnovationQuarter, Da Vinci College, Albert Schweitzer Ziekenhuis, gemeente Dordrecht, Deal Drecht Cities, Economic Board Drechtsteden.