Techniek maakt zorgmedewerkers niet automatisch gezonder

Werken in de zorg is mooi, uitdagend en dankbaar. Maar veel handelingen in de zorg kunnen mentaal en/of fysiek zwaar zijn. Terwijl goede zorg alleen mogelijk is met inzet van gezonde medewerkers. Zorginstellingen besteden dus steeds meer aandacht aan vitaliteit. Daarvoor is veel technologie beschikbaar. Maar zomaar een apparaat kopen is níet de oplossing. “Het is voor zorginstellingen vaak onduidelijk waar ze moeten beginnen.”

Onlangs vond in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht een bijeenkomst in het kader van Dare2Cross Let’s Tech Care plaats. Doel van dat Dare2Cross-traject is meer innovatie in de zorg en welzijn door het samenbrengen van zorgprofessionals en -organisaties. Een van de onderwerpen die werden besproken was: hoe is de vitaliteit van medewerkers te verbeteren door minder belastende en/of repeterende zorgtaken?

Werken in de zorg kan namelijk een flinke belasting betekenen, zowel fysiek als mentaal, vertelt Timon Jongkind, Innovatiemanager bij het Da Vinci College en lid van de Kerngroep van Dare2Cross. “Mensen die in de zorg werken zijn daarvoor opgeleid en hebben er affiniteit mee. Maar ze zijn niet per se in de zorg gaan werken omdat ze fysiek sterk zijn. Terwijl dat in de praktijk wel handig is. Daarvoor moeten we oplossingen bedenken.”

De waarom-vraag

Er zijn veel technologische oplossingen voor belastende en/of repeterende zorgtaken. Maar welke te kiezen? Thess Havenaar van woon- en zorgcentrum De Merwelanden: “Er is veel zorgtechnologie op de markt. Maar voor zorginstellingen is het vaak onduidelijk waar ze moeten beginnen.”

Dat herkent Edwin Boekee van Career Boost, een initiatief van Hogeschool Inholland, Christelijke Hogeschool Ede, Avans Hogeschool en Da Vinci College om vraagstukken in de zorg te koppelen aan studenten. “Nieuwe technologie is niet altijd beter, want medewerkers moeten er eerst mee leren omgaan. Bovendien is technologie de oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Technologie moet volgend zijn, niet leidend.”

Juist jongeren kunnen daarbij helpen, aldus Boekee. Allereerst omdat ze gewend zijn te werken met nieuwe technieken. Bovendien hebben ze de juiste ‘mindset’, aldus Boekee. “Jongeren hebben een frisse blik als het gaat om accepteren van technologie. En ze stellen de juiste vragen, en dan vooral de waarom-vraag: waarom heb je die techniek nodig, en wat wil je ermee bereiken? In ons onderwijs worden jongeren daarop getraind.”

Niet wiel opnieuw uitvinden

Daarnaast is er behoefte aan samenwerking, vertelt Havenaar van De Merwelanden. Bijvoorbeeld op het gebied van het uitwisselen van ervaringen met bepaalde technologie, of op het gebied van ondersteuning van medewerkers. “Door samenwerking voorkom je dat iedereen het wiel opnieuw uitvindt.”
Die samenwerking is een belangrijk uitgangspunt bij Dare2Cross: de bijeenkomst in de Duurzaamheidsfabriek was bedoeld om zorgprofessionals en aanbieders van technologie met elkaar in contact te brengen. Havenaar: “Tijdens Dare2Cross ontmoette ik iemand die een overzicht heeft van beschikbare technologieën. Die persoon heeft bovendien ervaring met aanvragen van subsidies op het gebied van techniek. Binnenkort hebben we daarover een afspraak.”

Zaadje geplant

“Er is een enorme innovatie-drive in de zorg”, vertelt Boukje van de Ven, accountmanager bij Team Dordt Onderneemt van de gemeente Dordrecht, en net als Jongkind lid van het Kernteam van Dare2Cross. “Maar die innovatie is vaak ingewikkeld, onder meer doordat zorginstellingen met zoveel partijen te maken hebben.”

Daarom is Van de Ven blij met de verbindingen die werden gelegd tijdens het Dare2Cross-traject, en dan met name met cross-sectorale samenwerkingen. “Cross-overs zorgen voor een mooie wisselwerking: de ene branche loopt ergens tegenaan waarvoor de andere branche al een oplossing gevonden heeft. Binnen Dare2Cross hangt er een goede vibe. We hebben zaadjes geplant die hopelijk tot iets moois uitgroeien.”

Dare2Cross Let’s Tech Care wordt mogelijk gemaakt door InnovationQuarter, Da Vinci College, Albert Schweitzer Ziekenhuis, gemeente Dordrecht, Deal Drecht Cities, Economic Board Drechtsteden.