Plannen van productie begint met kennisuitwisseling

Een bestelling die te laat wordt geleverd, daar zit een klant niet op te wachten. Tijd is geld, en afspraak is afspraak. De hamvraag: hoe zijn vertragingen te voorkomen en/of te voorspellen? De bijeenkomst ‘Dare2Cross | Smart Production’ (20 februari) gaat onder meer over het inzetten van moderne technieken om beter te plannen. Een mogelijke oplossing komt van het Delftse Tradecloud, dat klanten en leveranciers aan elkaar verbindt via de cloud. 

Henry Ford schijnt ooit gezegd te hebben over de automobiel T-Ford: ‘Je kunt hem bij ons in alle kleuren kopen, als het maar zwart is’. Hij was er namelijk achter gekomen dat zwart van alle kleuren het snelst droogde, en dus de beste keuze was voor de massaproductie van de auto.

Maar dat was een eeuw geleden. Inmiddels is de wereld ingrijpend veranderd. Klanten laten zich bijvoorbeeld niet meer opschepen met zwart: die willen kunnen kiezen. Voor de beste prijs. En ze willen het liefst gisteren al beleverd worden.

Kennis inzetten voor planningen

Snel schakelen en acteren, dat vraagt een messcherpe planning. Die is vooral afhankelijk van de beschikbaarheid van materialen, machines en mensen. Voor een groot deel zijn die variabelen te voorspellen, onder meer door de kennis van de eigen medewerkers.

Tijdens de bijeenkomst ‘Dare2Cross | Smart Production’ op 20 februari in Dordrecht gaat een van de cases over dit vraagstuk. Hoe kunnen we de kennis en ervaring over ons productieproces veel slimmer delen en benutten, zodat die kunnen worden ingezet voor planningen, is de case die De Waal Machinefabriek inbrengt tijdens deze bijeenkomst over cross-sectoraal innoveren. Maar daarover later meer.

Kleinere series

Een andere manier van omgaan met de snelheid en wensen van klanten wordt geboden door Tradecloud. Dat bedrijf – vijf jaar geleden opgericht – biedt cloudoplossingen voor supply chain integratie. Leveranciers en klanten zijn online met elkaar verbonden, zodat ze samen beter kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen in de vraag vanuit de markt.

Directeur en mede-oprichter Tonnis de Boer noemt het voorbeeld van een Nederlandse fietsenfabrikant. Die kon vroeger volstaan met een serie van 5.000 fietsen. “Aan het eind van het seizoen was die voorraad op en had de klant pech. Maar dat bedrijfsmodel is niet meer houdbaar. De markt heeft behoefte aan verschillende modellen waarvan pas later in het seizoen bekend is welke wel of niet verkopen. De fietsfabrikant moet dus in kleinere series produceren.”

Voor die fabricage is de fietsfabrikant afhankelijk van leveranciers, bijvoorbeeld die van frames of banden. “Wat wij merkten was dat leveranciers en klanten eigenlijk slecht samenwerkten. Ze hadden elk hun eigen interne orderprocessen wel op orde met een mooi ERP-pakket, maar wisten niets van de externe voorraden bij hun leveranciers.”

Interne processen op orde

Tradecloud ontwikkelde een cloudoplossing met ingebouwde koppelingen naar de belangrijkste ERP-pakketten, zoals die van SAP, Exact, Infor en Navision. In korte tijd bouwde Tradecloud het klantenbestand uit naar een indrukwekkende lijst, met bedrijven als MOBA, Quooker, van Egmond, ERIKS en Voortman.

Als er maar een duidelijke noodzaak is zijn de meeste bedrijven en leveranciers bereid kennis over voorraden en orders te delen, aldus De Boer. Ze houden die informatie dus niet voor zich, maar begrijpen dat hun klanten bétere klanten worden als ze hun markt sneller kunnen bedienen. En de informatie stroomt twee kanten op. Want door betere kennisuitwisseling is bijvoorbeeld ook forecasting mogelijk.  “Als je tijdig informatie hebt over bijvoorbeeld de marktvraag, dan kunnen leveranciers sneller acteren.”

“De bereidheid is er dus zeker”, aldus De Boer. “De belangrijkste voorwaarde is echter: is een bedrijf er écht klaar voor? Zijn alle interne processen op orde? Zo niet, begin er dan niet aan. Dan ga je namelijk foute informatie delen.” Hij verwijst daarbij naar een quote van Bill Gates: ‘The first rule of any technology used in a business is that automation applied to an efficient operation will magnify the efficiency. The second is that automation applied to an inefficient operation will magnify the inefficiency.’

Dare2Cross | Smart Production

Terug naar De Waal Machinefabriek en Dare2Cross | Smart Production. Deze bijeenkomst vindt plaats op 20 februari in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht en wordt georganiseerd doorDrechtsteden en InnovationQuarter.

Dare2Cross is een door InnovationQuarter ontwikkelde methode voor cross-sectorale innovatie. Afgelopen jaar stond Dare2Cross in het teken van onder meer biobased en Smart Maintenance. De bijeenkomst op 20 februari heeft dus als thema Smart Production, ofwel technieken als robots, kunstmatige intelligentie en big data.

Er worden vijf cases behandeld, onder meer over het verbeteren van productieprocessen met robots en het trainen van medewerkers. De Waal Machinefabriek is een van de bedrijven met een case, waarbij dus het maken van betere ‘evidence based’ planningen centraal staat. Deelname aan Dare2Cross | Smart Productionis gratis. Meer informatie over de cases en aanmelden via: https://www.dare2cross.nl/traject/smart-production-workforce-of-the-future/.