‘Nieuwe technieken kunnen werk zorgmedewerker verlichten’

De zorg moet zuinig zijn op haar medewerkers. Het werk kan namelijk zwaar en belastend zijn. Slimme technologie kan voorkomen dat medewerkers lichamelijke klachten krijgen. En het mooie is: veel van die preventieve oplossingen zijn óók goed voor de patiënten, vertelt Tanja Dekker, medewerker zorgtechnologie en innovatie bij Eureka/ASVZ.

 Voorkomen is beter dan genezen. Preventie dus. Zeker in de zorg zou daarvoor meer aandacht moeten zijn. Het werk is namelijk vaak zwaar: denk maar aan het verplaatsen of verleggen van een patiënt. Nieuwe technieken kunnen helpen bij die preventie. Dat is daarom één van de zes cases tijdens Dare2Cross: Let’s Tech Care op 1 februari.

 “Eureka is het expertisecentrum van ASVZ op het gebied van zorgtechnologie. We keken daarbij vooral naar cliënten, maar we willen ons ook meer gaan toeleggen op de gezondheid van en de veerkracht bij zorgmedewerkers. We geloven dat technologie daarbij kan helpen. En het mooie is dat er oplossingen zijn waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Daarmee bedoel ik dat zowel de medewerker als de patiënt profiteert.

Daarvan bestaan mooie voorbeelden. Zo is er een bed waarmee het makkelijker is het lichaam van een patiënt naar links of rechts te draaien. Daarvoor is het bed uitgerust met een speciale mat. Het kost een medewerker dus minder kracht om de patiënt te draaien. Pas zag ik een rolstoel: de gebruiker daarvan kan met knoppen in het hoofdstel zelf een deur openen. Daardoor hoeft een medewerker dus niet mee als die patiënt naar buiten wil. Dat scheelt tijd. Bovendien is het duwen van een rolstoel zwaar. En slimme luiers vertellen of een luier verschoond moet worden: dat scheelt de nachtdienst tijd.

Er zijn veel meer nieuwe oplossingen denkbaar om de zorgmedewerker te ontlasten. Zo zou het mooi zijn als er een manier komt om meer rolstoelen tegelijk te verplaatsen. Dan kunnen cliënten vaker naar buiten. Daarvoor kun je denken aan een groot Akka-plateau (een hulpmiddel voor rolstoelen). Er zijn zelfs van zulke plateaus die kunnen navigeren met een camera en een zwarte streep op de vloer. Het zou toch fantastisch als we samen zoiets kunnen ontwikkelen?”