Cross-sectoraal zoeken naar slimmer onderhoud tijdens Dare2Cross | Botox your assets

De goedkoopste manier om installaties te onderhouden? Simpel, helemaal geen installaties bezitten! Deze – en nóg betere – oplossingen kwamen aan bod tijdens Dare2Cross | Botox your assets op 18 oktober in RDM in Rotterdam. De bijeenkomst was georganiseerd door iTanks en InnovationQuarter, samen met Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Maritime delta. De behandelde cases waren van Asset.Insight., gemeente Rotterdam, Vitens in samenwerking met IRM Smart Pipeline Data en Vopak.

Dare2Cross is een cross-sectoraal innovatieprogramma. Tijdens Dare2Cross komen experts uit verschillende disciplines en sectoren samen en ontwikkelen met elkaar patroondoorbrekende oplossingen voor innovatievragen. Dare2Cross | Botox your assets ging over slim onderhoud. Thema’s die werden behandeld waren Monitoring assets, Sparepart management, Aging assets en Herbestemming assets.

Dagvoorzitter Ramon Vullings bracht de deelnemers in de goede ‘cross-sectorale mood’. Hij liet ze onder meer zien dat andere bedrijven en sectoren geen last hebben van een tunnelvisie en dat cross-sectorale innovatie niet gaat om copy/paste, maar om copy/adapt/paste. Daarnaast leerde hij de deelnemers hoe je goede ideeën kunt lenen van andere sectoren en bedrijven.

De deelnemers gingen in verschillende samenstellingen en met verschillende opdrachten aan de slag met de vier cases. Stap voor stap werden de oplossingsrichtingen steeds creatiever en cross-sectoraler. Zo werd gekeken wat bij het beheer van ondergrondse energieleidingen geleerd kan worden van een platform als Thuisbezorgd. En zou een waterbedrijf nog wel water via een leiding aan huis moet bezorgen: kan dat niet door elke automobilist een litertje water te laten bezorgen?

Aan het eind van de bijeenkomst werd de oogst per case geïnventariseerd, zodat de case-inbrengers van Asset.Insight., gemeente Rotterdam, Vitens/IRM Smart Pipeline Systems en Vopak duidelijke, concrete vervolgstappen kunnen zetten naar waardevolle innovaties en mogelijke samenwerkingen. Dare2Cross | Botox your assets eindigde met een netwerkveiling: elke concrete vraag (bijvoorbeeld over een ingang bij een bedrijf) werd geveild onder de deelnemers door dagvoorzitter Ramon Vullings.