Bijna 40 deelnemers buigen zich over toekomst innovatie
Bijna veertig zorg- en welzijn-professionals werkten onlangs samen aan slimme innovaties. Dat deden ze tijdens de online bijeenkomst Dare2Cross Let’s Tech Care, een initiatief van een aantal regionale partijen en georganiseerd door InnovationQuarter. De deelnemers gingen aan de slag met vijf concrete cases. Business developer Liesbeth Leurs van InnovationQuarter: “Sommige deelnemers hebben onderling afspraken gemaakt om de cases verder te brengen. Dat is echt prachtig.”
Hoe zorgen we samen voor meer innovatie in de zorg- en welzijnssector? Kunnen we bijvoorbeeld met digitalisering de kwaliteit verder verbeteren? Of hoe maken we zorg eenvoudiger en makkelijker vindbaar? Over deze – en andere – vragen gaat Dare2Cross Let’s Tech Care. Doel van dit traject is om partijen van binnen én buiten de zorg en welzijn samen te brengen, en te werken aan innovaties op het gebied van onder meer slimmer samenwerken in de (digi)zorg en het centraal stellen van gebruikerservaringen.
Bijna veertig deelnemers
Dare2Cross Let’s Tech Care startte in 2021 met eerste verkenningen en bijeenkomsten. Op basis daarvan werden vijf concrete cases geformuleerd over onder meer overbruggingszorg, mantelzorg en preventie. Deze cases stonden centraal tijdens een overkoepelende, tussentijdse bijeenkomst op 1 februari. Daaraan deden onder meer zorginstellingen, ondernemers, overheden en kennisinstellingen mee. Een energieke én vruchtbare bijeenkomst met bijna veertig deelnemers.
Lekker tempo
Wethouder Rik van der Linden van Dordrecht opende de bijeenkomst. Hij gaf aan blij te zijn dat zoveel professionals hun kennis en expertise wilden delen. Het maatschappelijk belang is namelijk groot. “Zorg raakt de hele stad, en de hele gemeenschap.” Dagvoorzitter Ramon Vullings – de ‘IdeaDJ’ – liet deelnemers zien hoe innovaties steeds vaker de grenzen van sectoren oversteken, ook binnen de zorg. En ‘Doctorpreneur’ Joris Arts vertelde dat innoveren een kwestie is van gewoon doen én van zoeken naar win-winoplossingen.
De deelnemers werden vervolgens verdeeld over de vijf verschillende cases. Dat gebeurde op basis van hun profiel en persoonlijke voorkeuren. De deelnemers werden door de moderators uitgedaagd om snel op zoek te gaan naar verrassende oplossingen, aan de hand van inspirerende vragen. “Hartstikke vlot en lekker tempo”, reageerde een van de deelnemers na afloop.
Max Verstappen?
Zo zagen deelnemers tijdens de discussies parallellen tussen onder meer de Formule 1 en de zorgsector. Want ook Max Verstappen kan alleen winnen met een goed team. En bij de discussie over persoonlijke veerkracht ging het onder meer over het verbinden van mensen. “Zou het niet fantastisch zijn als mensen in armoede en mensen die het financieel beter hebben voor elkaar koken, zodat iedereen een gezonde maaltijd heeft.”
Die ideeën zijn de opmaat voor concrete volgende stappen per case. Door vrij en cross-sectoraal te denken ontstaan namelijk betere oplossingen. Zo bleek tijdens het gesprek over een persoonlijkere overbruggingszorg voor ouderen dat er behoefte is aan een online platform met kennis. En werkgevers zouden per medewerker een vitaliteits-budget moeten instellen: daarmee zouden medewerkers zelf keuzes kunnen maken als het gaat om preventie. Die oplossingen werden gepresenteerd tijdens een korte afsluitende ronde.
Open, actieve houding
Na krap twee uur was de online Dare2Cross-sessie afgelopen. Dat bleek precies lang genoeg om de energie en aandacht vast te houden, vertelt Liesbeth Leurs. “De bijeenkomst was enorm positief en energiek. Deelnemers hadden een heel open, actieve houding. Ze namen echt de moeite en de tijd om elkaars ervaringen, praktijk en taal te verkennen. Daardoor ontstaat meer begrip, energie én ruimte om samen innovaties op te pakken.”
Nu: aan de slag!
Doel van Dare2Cross is dat betrokken partijen de handschoen oppakken, en samen actief aan de slag gaan met aangedragen innovaties. Inmiddels hebben enkele deelnemers al onderlinge afspraken gemaakt voor volgende stappen. Daarnaast wordt binnenkort vanuit Dare2Cross de oogst van de sessie van 1 februari verder uitgewerkt. Op regionaal niveau wordt daarbij gekeken naar vraag én aanbod op verschillende thema’s. Voor de zomer volgt een nieuwe bijeenkomst.
Leurs: “Dromen is leuk. Maar wat nu belangrijk is, is daadwerkelijk aan de slag gaan, en onderzoeken hoe slimme zorginnovaties de regio nóg krachtiger kunnen maken. De uitdagingen zijn groot. Maar het mooie is: de oplossingen daarvoor bestaan waarschijnlijk al in andere sectoren. Daarom kijken we met Dare2Cross naar cross-sectorale innovatie. Die manier van werken vraagt een ‘open mind’ én nieuwe samenwerkingen. En dat is wat we doen in de volgende stap van Dare2Cross: samen stappen zetten, op weg naar resultaat.”
Over Dare2Cross Let’s Tech Care
Dare2Cross Let’s Tech Care wordt georganiseerd door InnovationQuarter, in samenwerking met Da Vinci College, Albert Schweitzer Ziekenhuis, gemeente Dordrecht, Deal Drecht City, Economic Board Drechtsteden.