Aerospace meets Maritime: Smart Industries

De luchtvaart- en maritieme sector in de Drechtsteden hebben donderdag 28 mei 2015 in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht actief ideeën voor betere productieprocessen uitgewisseld. Op de tweede editie van het zeer succesvol verlopen congres Aerospace meets Maritime verkenden onder andere Fokker, Airbus, Boskalis en Damen hoe ze van elkaar kunnen leren en mogelijk kunnen samenwerken.

‘Smart Industries’

Het congres stond in het teken van ‘Smart Industries’: tijdens innovatieve workshops deelden de twee topsectoren hoe de industrie zich kan versterken door het gebruik van slimme technologische en informatie-ontwikkelingen. Ook waren er presentaties van innovatieve starters, wetenschappers, mkb-ers en investeerders. “Het bijeenbrengen van deze twee topsectoren leidt tot verbindingen die waardevol zijn en die we anders wellicht niet hadden ontdekt”, aldus Sander Steenbrink, General Manager Corporate Research and Development bij Boskalis.

Het congres is een uitstekende gelegenheid, waar sectoren van elkaar kunnen leren, vindt ook Fokker Technologies. “Bij een actueel thema als ‘Smart Industry’ is het van essentieel belang dat je kijkt wat er om je heen gebeurt, investeert in slimme productiemethoden en dat je van elkaar leert, zoals bij Aerospace meets Maritime”, aldus Steven Soederhuizen, Vice President Group Operations bij Fokker Technologies.

De regio Drechtsteden faciliteert deze kruisbestuiving en hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan de innovatieve slagkracht van de provincie Zuid-Holland, die achter blijft op de innovatie-index: “In de regio Drechtsteden zijn er voor de twee topsectoren nog volop kansen voor vernieuwing, samenwerking en verbinding”, zegt Richard Korteland, lid van het Drechtstedenbestuur en wethouder Economie van de Gemeente Papendrecht.

Investering Barge Master

Tijdens Aerospace meets Maritime maakte InnovationQuarter haar nieuwste investering bekend in Barge Master, een producent van drijvende platformen die deining op zee compenseren. Ineke Dezentjé Hamming, directeur FME-CWM (werkgeversorganisatie voor technologische industrie in Nederland) en spreekster op het congres, feliciteerde CEO Martijn Koppert als eerste. Het in Capelle aan den IJssel gevestigde Barge Master verwacht met deze extra financiële injectie de bouw van haar innovatieve platformen en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen te versnellen.